Păstrăvăriile de pe pârăul Cormaia

Pârâul nu are o curgere lină, din contră, datorită înclinaţiei, el saltă cu putere peste pietre, trecând grăbit prin pădurile pe care le străbate şi printre casele satului Cormaia, până ajunge la confluenţa cu râul Someşul Mare, în apele căruia se pierde. De asemenea şi debitul său este foarte mare, fiind alimentat şi de câteva pârâuri mici care se varsă de pe versanţii muntelui.

Debitul şi viteza de curgere au permis ca pe cursul inferior al pârâului să apară, una câte una, câteva păstrăvării, construite de localnici intreprinzători ai satului. Apele reci şi bine oxigenate ale pârâului au permis ca această activitate să se poată desfăşura cu succes în zonă. În bazinele păstrăvăriilor, unele betonate, altele nu, se găsesc mai multe specii de păstrăv: păstrăvul argintiu, păstrăvul comun, cel cu pete roşii pe burtă, şi alţii. Peştii sunt hrăniţi, în general, cu hrană specială, dar şi cu cereale sau pâine.

Pentru cei doritori să guste un păstrăv proaspăt prăjit, este suficient să poposească la Pensiunea „Farmecul Pădurii” şi să se înfrupte din preparatele din peşte proaspăt.